Oavsett om du bara ska renovera badrummet eller hela bottenvåningen, kan en renovering snabbt leda till stora kostnader. Många tror därför att en renovering per definition är dyr. Ändå finns det ett antal saker du kan göra för att spara på din renovering. Hur kan du göra detta? Kolla in den ultimata listan med spartips nedan.
1. Börja med god planering
Goda förberedelser är viktigt när du renoverar. På så sätt vet du vad som behöver göras och undviker oförutsedda kostnader. Inkludera följande i din planering:
- Beskrivning av arbetet
- Material som ska användas
- Tidsram per projekt
- Total tidsram
- Budget per projekt
Genom att lägga in din planering i en tydlig tidsplan gör du det lättare för dig själv. Fråga specialisterna hur länge de kommer att arbeta med sin del av renoveringen, vilket gör det lätt att fylla i din planering. Fråga dem dessutom direkt var de ser potentiella besparingar i din plan – de har trots allt varit i branschen i flera år. Här är ett praktiskt exempel på en bra planering av en renovering.
Fler exempel på renoveringsplanering finns till exempel på Google images.
2. Jämför flera offerter
Innan du handlar med specialister är det klokt att be om flera offerter. Eftersom det råder stor konkurrens på marknaden varierar priserna för samma projekt fullständigt, till och med med så mycket som 40 %. Kort sagt, det lönar sig att jämföra och det enklaste sättet att göra detta är att jämföra flera offerter. När du jämför offerter ska du vara uppmärksam på följande:
- Hur är prisberäkningen: per timme, per m2, fast pris, riktpris?
- Fast pris är bäst eller ett riktpris från vilket du till exempel kan avvika högst 10 %. Ett pris per timme kan inte kontrolleras ordentligt, om specialisten gör ett misstag kan det ingå i timpriset.
- Används en uppskattning i offerten?
- Antaganden är komponenter vars pris ännu inte kan anges i sin helhet.
- Ingår moms?
- Ingår ytterligare kostnader?
- Tänk på kostnader för avfallshantering, en mättjänst, ställningar och avgifter för utryckning.
- Vad är betalningssättet för delbetalning?
- Betala aldrig mer än 50 % i förskott (det är ofta nödvändigt att köpa material i förväg), dela upp betalningen i t.ex. tre eller fyra delbetalningar och spara de sista 10 % till när allt är klart och du är nöjd.
- I vilken utsträckning är erbjudandet fortfarande flexibelt när det gäller prisändringar?
Hos Renoca kan du enkelt begära kostnadsfria offerter från olika specialister. Du får flera icke-bindande offerter med en förfrågan, varefter du kan börja jämföra dem. På så sätt väljer du den specialist som har det mest attraktiva erbjudandet för dig.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.
3. Ta reda på de genomsnittliga priserna i förväg för att få ett bättre förhandlingsläge.
För att kunna bedöma offerterna ordentligt är det bra att skaffa sig en god uppfattning om priserna. sök på internet efter artiklar om ditt projekt och leta efter genomsnittspriser. Kolla in prisguider för varje projekt här. Det finns också många verktyg på nätet som gör att du kan beräkna en indikation på kostnaden för ditt projekt. På så sätt har du ett riktpris i huvudet och vet vad du kan förvänta dig. Om du vet lite om vad priserna är på marknaden kommer du att vara starkare i förhandlingarna, eftersom det alltid finns ett pris att förhandla om.
4. Kontrollera subventioner
Ska du göra ditt hem mer hållbart? Då är du förmodligen berättigad till subventioner. Den nederländska regeringen arbetar hårt för att göra vårt land mer hållbart och pengar har ställts till förfogande för subventioner. Dessa är ibland nationella, men skiljer sig ibland åt per kommun. Via guiden för energisubventioner kan du enkelt och snabbt kontrollera vilka subventioner du är berättigad till och hur mycket de uppgår till. Detta gör det mycket mer attraktivt och billigare att göra ditt hus mer hållbart. Med ett hållbart hus ökar du också återförsäljningsvärdet på ditt hus.
5. Dra nytta av den sänkta momssatsen från 21 % till 9 %.
Visste du att regeringen tillämpar en reducerad momssats för vissa renoveringsarbeten? Som en följd av detta betalar du inte 21 % moms, utan endast 9 %. Detta sparar mycket pengar och är ett bra sätt att minska kostnaderna. Den reducerade momssatsen gäller för följande arbeten:
- Målning
- Putsning
- Isolering
- Upphängning
Kontrollera att du uppfyller kraven för den reducerade momssatsen. Den reducerade skattesatsen för målning gäller till exempel endast hus som är äldre än två år. Kontrollera alla villkor på skatte- och tullförvaltningens webbplats.
6. Var smart med material
Materialen som används vid din renovering bestämmer i stor utsträckning de totala kostnaderna. Genom att återanvända material sparar du mycket på materialkostnaderna. Ofta kan material renoveras med lite uppmärksamhet och är därför fortfarande bra att använda. Tänk till exempel på kakel, brädor, bjälkar och dörrar. Se till att materialen håller i ganska många år. Om du måste byta ut dem om några år blir det bara dyrare att återanvända material.
Material kan inte alltid återanvändas och ibland behövs nya material. Det är då lämpligt att köpa material genom en entreprenör. Entreprenören får rabatter på material som du som konsument inte får. Fråga din entreprenör om detta är möjligt och en indikation på rabatten.
7. Hjälp till
Ett enkelt sätt att spara på kostnaden för din renovering är förstås att göra en del av den själv. Till exempel:
- Förbered renoveringen genom att till exempel göra (en del av) rivningsarbetet själv;
- ta bort skräp själv;
- göra förberedelser så att specialisten bara kommer för det egentliga arbetet.
Gör bra överenskommelser med specialisten så att det inte uppstår några missförstånd. Gör en förteckning över det arbete du själv kommer att utföra och skicka med den när du begär offert.
8. Ta hänsyn till hållbara åtgärder.
Många människor har ingen riktig bild av ordet “hållbar”, utan bara att det är dyrt. Men är denna bild berättigad? Nej. Alla hållbara beslut du fattar kommer i slutändan att minska din energiräkning. För att göra detta måste du först investera en del pengar, men du kommer att tjäna tillbaka denna summa inom några år. Efter det är allt du sparar ren vinst. Genom att göra ditt hem mer hållbart förbättrar du ditt hems energimärkning och, som du läste tidigare, ökar du återförsäljningsvärdet på ditt hem.
Hur gör du ditt hem mer hållbart? Kolla in några exempel nedan:
- HR++-glas
- Isolering
- HR++-panna
- Solvärmepanna
- Solpaneler
9. Fråga dina grannar om de också är intresserade av projektet.
Chansen är stor att dina grannar har ett hus från samma årgång och kanske också är redo för den renovering du gör. Specialister arbetar ofta med volymrabatt om de kan göra flera projekt på samma plats, det är trots allt bekvämare för dem också. Fråga därför grannarna om de också är intresserade av projektet. På så sätt kan ni båda få ta del av en attraktiv rabatt.
10. Betala för renoveringen från ditt hypotekslån
Överväg att finansiera renoveringen från ditt hypotekslån. På så sätt är renoveringskostnaderna avdragsgilla i skatten, vilket kan vara attraktivt i din situation.
11. Välj en yrkesman i området
Om du väljer en specialist i ditt område är det troligt att du inte behöver betala några avgifter för kallelser. Om specialisten befinner sig längre bort i landet är detta extra kostnader. Beloppet varierar per specialist, men ligger i genomsnitt på cirka 0,25 euro per kilometer. En annan fördel är att specialisten från regionen har ett rykte att upprätthålla.
12. Kontrollera om du behöver bygglov
Kontrollera om din renovering är förenlig med bestämmelserna. Vissa renoveringar kräver bygglov, som du måste ansöka om i förväg. Om du inte gör det kan det kosta dig mycket pengar. Ansök om tillståndet i tid, det tar i genomsnitt mellan 5 och 13 veckor. Kontrollera på Omgevingslokets webbplats om du behöver tillstånd.
För varje renovering finns det undantag som gör att du trots allt inte behöver något tillstånd; ta alltid hänsyn till detta när du överväger om du ska ändra din design något för att spara kostnader. Staten har tagit fram en broschyr om tillståndsfritt byggande och ombyggnad.
13. Ta hänsyn till säsongen
Under säsonger då efterfrågan på ett visst projekt är mindre är priserna alltid mycket lägre. Specialisten vill ju trots allt vara i arbete året runt. Tänk till exempel på att byta ut din centralvärmepanna på sommaren och låta en vintermålare utföra målningen på vintern.
14. Satsa på prefabricerat i stället för skräddarsytt
Som du kan föreställa dig är det dyrare att skräddarsy något än en prefabricerad produkt som sätts ihop av maskiner i fabriken i bulk. Detta gäller även för ditt ombyggnadsprojekt. Satsa därför till exempel på en prefabricerad takkupa i stället för en skräddarsydd. På så sätt sparar du stora pengar och kvaliteten är ofta densamma.
15. Skriv ner alla avtal skriftligt
Undvik oväntade överraskningar genom att ha alla avtal som du gör skriftligt. På så sätt vet du och specialisten exakt vem som står för vad. Om en konflikt skulle uppstå kan ni alltid falla tillbaka på de avtal som ni har ingått och som ni båda har gått med på. Sätt därför alltid en underskrift på papper tillsammans med ämnesspecialisten. Allt detta kan ingå i det slutliga erbjudandet och/eller i ett renoveringsavtal till exempel. Viktiga delar är följande:
- Beskrivning av arbete och material.
- Pris
- Betalningsvillkor
- Startdatum.
- Datum för utförande eller färdigställande.
- Garantier
- Vid behov, villkor för att lösa problemet (t.ex. vid ansökan om tillstånd eller finansieringsreservationer).
16. Billigt är ofta dyrt
Slutligen finns det ganska många hantverkare i Nederländerna som erbjuder sina tjänster till ett mycket lågt pris. Dessa är ofta hantverkare från Östeuropa som arbetar sju dagar i veckan. Även om detta kan tyckas vara ett attraktivt erbjudande gäller ofta talesättet “billigt är dyrt” här. Om det utförda arbetet inte faller dig i smaken har du ingen tur och det kommer att kosta dig extra pengar att få det åtgärdat av ett erkänt företag. Andra nackdelar enligt Lawyer Search:
- Inga garantier för att ingångna avtal kommer att hållas, avtal har ofta ingen giltighet i domstol;
- Vid läckage, brand eller andra skador kan försäkringsgivaren avslå en fordran helt eller delvis;
- Om du har bytt ut takpannor, men en kakelpanna har lossnat och landat på grannens huvud, är det troligt att ansvaret faller på dig;
- ingen garanti;
- Du kan också straffas för skatteflykt om skattemyndigheterna får reda på det, vilket kan leda till böter på upp till 4 000 euro per odeklarerad arbetstagare;
- Om du har lånat pengar från banken för din renovering kan ditt ränteavdrag äventyras, eftersom räntan endast är avdragsgill om lånet bevisligen används till ditt eget hem.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.