Trä är det vanligaste materialet för trappor och ger omedelbart ett hem karaktär och värme. Många människor väljer därför trätrappor. Vilka egenskaper har en trätrappa, vilka typer finns det och vad ska man vara uppmärksam på när man väljer trä? Du kan läsa allt om det i den här artikeln.
Hur mycket kostar trätrapporterna?
Dengenomsnittliga kostnaden för en vanlig, rak trätrappa är cirka 800 euro, exklusive kostnaden för att installera trappan. Kostnaden för en trätrappa beror bland annat på följande val.
- Träslag
- Öppen eller sluten trappa
- Antal svängar
- Färgbehandling
De olika valen kan få priset att stiga upp till 3 000 euro. Se nedan vilka olika alternativ du har när du köper en trätrappa.
Typ av trätrappa | Genomsnittlig kostnad per trätrappa, inkl. moms, exkl. installation |
---|---|
Trappa av öppen gran | I genomsnitt 900 euro |
Sluten trappa av furu med botten- eller toppkvarter | Medelvärde 1 250 euro |
Trappa i massiv ek med dubbla kvartsparter | Genomsnittligt 3 000 euro |
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.
Fördelarna med trätrappor
Trätrappor är så populära av en anledning. Det finns många skäl till detta:
- Trä är generellt sett lätt att arbeta med.
- Trädelar är lättare att transportera och bearbeta än betong eller metall och väger mycket mindre.
- Trappdelar i trä finns i många subtila färgtoner.
- När detgäller en skräddarsydd trappa är en trätrappa ofta det bästa valet.
Även när det gäller pris, användarvänlighet och utseende kan en trätrappa egentligen inte slås:
- De många tillgängliga träslagen gör att du har många valmöjligheter. Från ek, till bok eller gummiträ finns det något för alla.
- Träets naturliga utseende är ett välkänt plus. Trä har en varm känsla och per definition en unik struktur.
- En trätrappa är lätt att anpassa till dina specifika behov. Är du ute efter ett matt utseende? En satinskimrande glans? Eller får trappan fånga ögat med högglans? Alla typer av ytbehandlingar är möjliga.
- Trätrappor är särskilt användarvänliga. Det är bara att dammsuga eller torka av med en fuktig trasa och din trappa är redo att användas igen.
- Trätrappor finns för alla budgetar. Vanligtvis är trätrappor mycket billigare än trappor av stål, betong eller till och med glas.
- Trä är en kameleon när det gäller bearbetning. Vill du ha en klassisk trappa, en samtida eller ultramodern look? Ska det vara en rak trappa? Vill du ha en spiraltrappa, en svävande trappa eller en trappa med en fin avsats? Allt är möjligt med trä.
- Eventuella skador bidrar till charmen hos en trätrappa. Större skador är lätta att ta bort eller reparera.
- Trä är mästare på styling: det kombineras vackert med hårdare material som betong, glas eller stål eller mjukare material som mattor.
Nackdelarna med en trätrappa
Även om fördelarna med en trätrappa är legio finns det också vissa nackdelar:
- Om du väljer mycket billigt trä kommer du snart att få vandringsmärken att brottas med.
- Träet arbetar och knarrar. Irriterande för personer som gillar rent och tyst.
- Trä kräver mer underhåll än betong eller metall. Att lacka eller måla om med några års mellanrum hör definitivt till jobbet.
- Med ett nybyggt hus får du inte ett bra intryck av din trappa förrän sent i byggfasen. Detta beror på att trätrappor, till skillnad från betongtrappor, kan installeras först i ett sent skede.
Egenskaper hos en trätrappa
Du känner ditt (kommande) hem och dina önskemål om den ideala utformningen bäst. Vi hjälper dig gärna att göra ett välgrundat val för din trätrappa. Om du vill ha en trätrappa installerad finns det ett antal punkter som är viktiga vid köp och underhåll av trappan. Vi vill informera dig om de viktigaste egenskaperna hos detta populära material för trappor.
Underhåll av trätrappor
Trä är ett levande material. Därför behöver det i allmänhet bara lite mer underhåll än en trappa av betong eller metall. Det är inte alls dåligt om din trätrappa visar tecken på användning. Det är en del av dess charm. Men om du vill ha glädje av din trätrappa under lång tid ska du ge den ett nytt lager färg vart tredje år. Har du behandlat din trätrappa med specialutvecklad lack för trappor? Då kan du fortsätta i minst 20 år. Och om du går barfota eller i tofflor kommer din trätrappa naturligtvis att slitas mindre snabbt.
Buller med trätrapporterna
Trä är en naturprodukt och man kan höra det. En trätrappa kan knarra så fort du kliver på den eller “arbeta” lite i varmt eller kallt väder med åtföljande mjuka knarr. Särskilt slutna trappor och äldre byggmetoder knarrar lite mer. Å andra sidan har trätrappor ett fint akustiskt isoleringsvärde. Fotsteg på en trätrappa låter mycket mjukare och mer hemtrevligt än på en trappa av metall eller betong.
Skador och reparationer
Trä är mer ömtåligt än metall eller betong och är mer benägen att uppvisa mindre skador. Skador påverkar dock inte en trätrappa lika mycket som en trappa av metall eller betong. På grund av naturmaterialets struktur med sina många korn och små färgskillnader märks små skador eller bucklor inte alls. Trä blir faktiskt vackrare med åren. Det lever bokstavligen och formar sig efter sina användare. Finns det några större, fula skador? Då kan du enkelt få fläckarna fyllda och omfärgade, så att din trappa återfår sin forna glans. I gamla, försummade hus är det ofta billigare att byta ut trätrappan än att göra en fullständig trapprenovering.
Material för slutbehandling av trätrappor
En trätrappa behandlas vanligtvis med lack, bets eller färg. Endast trä av (hållbarhetsklass) I kan lämnas obehandlat. Brukningsspår på sådana trappor behöver inte repareras. De bidrar bara till den speciella karaktären hos en äkta trätrappa.
En trappa i hållbart trä
Och så finns det förstås möjligheten att välja en trätrappa av hållbart trä. Kommer du att välja en trappa av trä med FSC- eller PEFC-märkning? Dessa märkningar garanterar att din trätrappa har ett hållbart och ansvarsfullt ursprung. Både FSC- och PEFC-certifierat trä kommer från hållbart förvaltade skogar. Eller ännu bättre, det har återbrukats.
Det finns tre typer av FSC-märken:
- FSC 100 %: Träprodukten kommer till 100 % från skogar som är FSC-certifierade.
- FSC mix: träprodukten består av en blandning av återvunnet material. Minst 70 % måste vara FSC-material för att uppfylla denna märkning.
- FSC recycled: Träprodukten är helt tillverkad av återvunnet material.
PEFC använder två märkningar:
- PEFC-certifierad: 70-99 % av träprodukten kommer från återvunnet material och/eller certifierad skog och resten från kontrollerad, laglig avverkning.
- PEFC-återvunnet: Träprodukten består till 100 % av PEFC-certifierat råmaterial från återvunna källor.
FSC och PEFC är hållbarhetsmärkningar med strikta krav och erkänns över hela världen. FSC är också en hållbarhetsmärkning som stöds av miljöorganisationer som Greenpeace och WWF.
Så med en trätrappa tillverkad av hållbart trä får du inte bara en vacker produkt i ditt hem; du hjälper också till att skydda skogarna och minska ditt ekologiska fotavtryck.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.