Ditt hem är en plats för dig själv – det tillhör dig helt och hållet. Ditt hem börjar dock inte vid ytterdörren – resten av din egendom räknas också. Vad kan trots allt vara mer irriterande än att personer oinbjudna kommer in i din fram- eller bakgård?
Ett staket är ett smart sätt att avgränsa din tomt. Dessutom ser det också snyggt ut – inte heller oviktigt. Eftersom du kommer att titta på staketet varje dag är det mycket viktigt att du väljer ett staket som helt och hållet passar din smak.
Eftersom ett staket (beroende på antalet kvadratmeter) kan vara en ganska stor kostnad är det också viktigt att välja ett staket av hög kvalitet. Järnstängsel är perfekt för markägare som vill ha ett snyggt staket som kräver lite underhåll.
Funderar du på att köpa ett järnstaket? På den här sidan kan du läsa allt om de olika typerna av järnstaket. Du hittar också en översikt över kostnaderna för att installera järnstängsel.
Hur mycket kostar järnstaket?
När järn värms upp kan det smidas till alla möjliga olika former. Eftersom det finns olika typer av trädgårdsstängsel i järn på marknaden kan priset på ett järnstaket variera ganska mycket. Nedan följer en översikt över genomsnittspriserna för olika typer av järnstaket, rangordnade från lågt till högt. Priserna är baserade på en storlek på 100 x 100 cm. Detta inkluderar inte monteringskostnaderna, som utifrån den ovannämnda storleken ligger på cirka 10-20 euro.
- Ett nätstängsel kostar mellan 2,50 och 25 euro.
- Ett staket med dubbla stavar kostar mellan 15 och 55 euro.
- Ett prydnadsstaket kostar mellan 30 och 90 euro.
- Ett stavstaket kostar mellan 35 och 65 euro.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.
Olika typer av järnstaket
Som nämnts ovan finns det olika typer av järnstängsel. Dessa typer skiljer sig åt inte bara i utseende utan även i funktion.
- Trådnätstängsel är det billigaste stängslet. Dessa stängsel är tillverkade av stål. Stål består av en kombination av järn och kol. Kolet gör järnet fastare. Av stålet tillverkas tunna trådar som i sin tur flätas samman i ett diamantmönster, vilket skapar nät. Denna typ av stängsel är mycket mångsidig. När ståltrådarna flätas tätt intill varandra ger stängslet mycket avskildhet, vilket gör nätstängsel idealiskt lämpat för att stänga in en trädgård. Nätstängsel med lägre täthet är däremot lämpligare för djurstängsel eller för inhägnad av offentliga platser, t.ex. en lekplats. Dessutom kan taggtråd fästas på stängslet när extra säkerhet önskas, t.ex. i affärslokaler.
- Det dubbla stavmaskstängslet är ett av de mest populära järnstängslen. Detta beror på att dubbelstångsmetallstängsel inte bara är robust utan också har ett elegant utseende. Den här typen av stängsel består av horisontella och vertikala stänger som skapar flera “öppna fack”. Dessa fack kallas också för maskor. Eftersom maskorna i dubbelstavsstängsel är relativt små (jämfört med till exempel enkelstavsstängsel) är denna typ av stängsel mycket robust. Liksom nätstängsel är denna typ av stängsel mycket ekonomisk.
- Dekorationsstängsel är, som namnet antyder, lämpligt för markägare som vill ha stängsel med ett vackert utseende. Detta stängsel består vanligtvis av stänger, som kan förses med många olika mönster. Till exempel kan bågar, pilar, hjärtan och andra former införlivas i stängslet. Det är till och med möjligt att själv utforma det dekorativa stängslet när det gäller form och färg. Du kan också lägga till ytterligare komponenter, till exempel en brevlåda. Dekorativa stängsel används ofta för att omsluta trädgårdar eller imponerande byggnader. Låt dig dock inte luras av namnet “prydnadsstängsel”: förutom att vara mycket vackra är dessa staket faktiskt också robusta.
- Stängselstängsel är i genomsnitt det dyraste stängslet. Det är dock inte utan anledning: denna typ av stängsel är den mest robusta. Stavstaket är därför idealiskt för att säkra privata eller kommersiella lokaler. Det finns två typer av stavstaket. Den klassiska varianten kallas också “prydnadsstängsel” (se ovan). Den moderna varianten har ett minimalistiskt och rent utseende. För den här typen av stängsel används oftast runda eller fyrkantiga stänger.
Underhåll och hållbarhet för järnstaket
Robusthet är inte den enda fördelen med järnstängsel: dessa stängsel kräver också lite underhåll. När järn normalt kommer i kontakt med vatten bildas rost. Detta sänker järnets kvalitet. Du behöver dock inte vara rädd för detta med järnstängsel. De flesta järnstängsel är nämligen skyddade mot detta genom galvanisering och beläggning.
- Galvanisering innebär att zink tillsätts till järnet. Detta lager bildar en barriär mellan järnet och vattnet, vilket förhindrar att järnet kommer i kontakt med vattnet. Så ditt stängsel förblir vackert även efter dussintals regnskurar. Zinkskiktet kan appliceras på två sätt. Vid varmförzinkning värms zinken upp så att den blir flytande. Järnet doppas sedan i denna vätska. Alternativt kan zinken appliceras på järnet med hjälp av elektricitet. Nästan alla järnstängsel är galvaniserade.
- För extra skydd kan man också lägga på en beläggning efter galvaniseringen. Ett överdrag är egentligen ett lager färg och kan därför appliceras i olika färger. Färgen sprutas på järnet i pulverform. Järnet bakas sedan in i ugnen. När järnstaketet inte bara är galvaniserat utan också belagt behöver staketet inte underhållas alls.
Kan man montera järnstängsel bara så där?
I princip behöver du inget tillstånd eller godkännande för att placera järnstängsel runt din fastighet. Det betyder dock inte att det inte finns några restriktioner alls när det gäller att sätta upp ett stängsel. Faktum är att stängslet måste uppfylla följande krav.
- För det första får ett staket på framsidan av gården inte vara högre än en meter.
- För det andra får ett staket mellan två hus inte överstiga två meters höjd. Om du vill placera staketet på tomtgränsen är det klokt att göra bra överenskommelser om detta med dina grannar för att undvika konflikter. Ibland är det oklart exakt var tomtgränsen går. Skriv alltid ner de överenskommelser som gjorts på papper för att vara säker.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.