Flera energibolag, installationsföretag och miljöorganisationer samarbetar för att få den traditionella centralvärmepannan att försvinna från de nederländska hushållen. Pannor omvandlar gas till värme på ett relativt ineffektivt sätt. Parterna vill därför att de mer än 350 000 centralvärmepannor som byts ut varje år i Nederländerna från och med 2021 endast ska ersättas av ett hybridsystem, en vattenpump eller ett annat hållbart uppvärmningssätt.
50 % mindre koldioxidutsläpp
Om centralvärmepannor inte längre får drivas helt på gas från och med den 1 januari 2021 måste pannorna anpassas eller bytas ut. Ecorys forskning visar att det för närvarande kostar cirka 18 000 euro för ett radhus att bli gasfritt. En gaslös värmepump är faktiskt mycket dyrare än en centralvärmepanna, men minskar hemmets koldioxidutsläpp med 50-60 procent. Eftersom det är en ganska stor investering förespråkar partierna därför ett system där man tecknar ett serviceavtal per hus för alla installationer som ger värme och el. När du säljer ditt hus tar nästa ägare över kontraktet.
Alternativ: hybridvärmepump
Ett alternativ är hybridvärmepumpen. Denna pump fungerar tillsammans med din centralvärmepanna och är billigare än värmepumpen. En hybridvärmepump kostar i genomsnitt 3 500-5 000 euro. Hybridpumpen gör det mesta av arbetet och minskar hemmets koldioxidutsläpp med 35 procent. Centralvärmepannan sätts endast igång när det är mycket kallt och ger varmvatten. En nackdel med hybridvärmepumpen är att den inte är en slutgiltig lösning. Nederländerna vill så småningom bli av med gasen helt och hållet.
Isolering är ett måste
Milieu Centraal är en förespråkare, men varnar för (hybrid)värmepumpar. Dåligt isolerade hus lämpar sig inte för värmepumpar. “Värmen flyger bara ut genom dörren och huset kan inte bli tillräckligt varmt”, heter det. Att isolera sitt hus på rätt sätt minskar också koldioxidutsläppen. Milieu Centraal rekommenderar därför att man först gör en isoleringskontroll, sedan installerar isolering och först därefter köper en värmepump.
Behov av bättre värmepumpar
Det dröjer inte länge till den 1 januari 2021, och det är därför brådskande att förbättra (hybrid)värmepumparna. Hybridvärmepumpen behöver för närvarande förbättras när det gäller ljudnivå, nätbelastning och pumpstorlek. En annan flaskhals är bristen på utbildade tekniker. UNETO-VNI är beredd att så snart som möjligt omskola 30 000 centralvärmeinstallatörer så att även de kan installera vattenpumpar.
Väntar på beslut i underhuset
Förslaget är ett initiativ med brett stöd från organisationsbyrån Berenschot och stöds bland annat av Essent, Eneco, Gasunie, Milieudefensie, Greenpeace och panntillverkarnas intresseorganisation (VFK). Det har också redan lagts fram förslag i underhuset om att ta farväl av den traditionella centralvärmepannan. Det ser därför ut som om förslaget har en chans att förverkligas.
Vi kommer att hålla dig underrättad om det kommer några nya uppdateringar om avskaffandet av traditionella centralvärmepannor.
Är du inte redo för värmepumpar ännu?
Är det (nästan) dags att byta ut din centralvärmepanna, men du är inte riktigt redo för (hybrid)värmepumpar ännu? Byt då ut din panna mot en HR++ kombipanna före 2021. En HR++-panna har en verkningsgrad på minst 100 %; kort sagt, det finns ingen värmeförlust, vilket kan spara upp till 10 % på din energiräkning. En HR++-panna kostar i genomsnitt 1 380 euro.
Källbild: Värmepris