En takkupa i zink är ett attraktivt tillägg till ditt hem. Detta material utmärker sig genom att ha den längsta livslängden och den bästa väderbeständigheten. I den här artikeln kommer du att läsa allt om alternativen och priserna för en zinkglugglastaket.
Vad kostar en takkupa i zink?
I genomsnitt är priserna på en zinkglastaket högre än priset på ett trä- eller plastglastaket. Priserna på takkupor i detta material är i genomsnitt 9 000 euro och beror bland annat på typen av takkupa och ytbehandling. Se de genomsnittliga kostnaderna för takkupor i tabellen nedan.
Typ | Genomsnittlig kostnad (inklusive moms och installation) |
---|---|
Zinkgalleri | € 9.000 |
Timlön för en specialist på takkupor | 40-55 euro i timmen |
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.
Vad kännetecknar en takkupa i zink?
Genom att jämföra upptäcker du om zink är materialet för dig. Det finns nämligen ett antal skillnader mellan en zinkglucka och andra typer av takkupor. Dessa skillnader finns inte bara i pris utan även i livslängd, underhållsnivå och typ.
Livslängd och underhåll av takkupor
Det finns flera fördelar med materialet zink, till exempel dess höga kvalitet, väderbeständighet, livslängd eller miljövänlighet. Denna tabell visar skillnaderna i livslängd och underhåll mellan zinkgluggor och andra typer av takkupor.
Typ av takkupor | Genomsnittlig livslängd | Underhåll |
---|---|---|
Zinkgalleri | > 80 år | Mycket lågt |
Plastgorm | > 50 år | Låg |
Takfönster av trä | > 25 år | Hög |
Typ av takkupa
Det finns två sätt att göra en takkupa i zink. En prefabricerad takkupa som takkuporspecialisten bygger på distans och installerar på huset i ett svep. Det är också möjligt att låta bygga en zinkglucka på plats, vilket kallas en traditionell takkupa. Kostnaderna för en traditionell takkupa är högre, eftersom det tar längre tid för takkuporspecialisten att bygga den.
Underhåll av takkupor
Förutom en rengöring vartannat år behöver zinkgardinen inget underhåll eftersom zink är mycket väderbeständigt. När du rengör eller låter rengöra takkupan en gång vartannat år ser du till att din takkupa förblir ren. Eftersom det är lätt och snabbt att rengöra en zinkgardin, sparar du tid med denna jämfört med en annan typ av gardin.
Lite renovering behövs
Om du väljer en zinkgorm är det betydligt mindre risk för en renovering av en takkupa än med andra material. Att isolera takkupan är till exempel en uppgift som inte riskerar att återkomma som med andra takkupor. Att byta ut en zinkglastak, är något som i genomsnitt bara sker en gång per generation på grund av dess långa livslängd. Vilket innebär att du har glädje av zinkgardinen hela livet.
Fördelar och nackdelar med en zinkdaklucka
En zinkdörr har den fördelen att du snabbt kan njuta av extra utrymme. Dessutom är det också en investering i huset, vilket gynnar dess värde. Förutom fördelarna finns det också några punkter att ta hänsyn till. Tvekar du att skaffa en zinkglugg? Läs då fördelarna och nackdelarna här.
Fördelarna med en takkupa i zink
- Zink är starkt och väderbeständigt, vilket ger zinkgardinen en genomsnittlig livslängd på mer än 80 år.
- Zink är ett hållbart material som är helt återvinningsbart. Det gör det mer miljövänligt än andra material.
- En läcka i en takkupa uppstår inte lätt eftersom zink dränerar vatten på ett tillförlitligt sätt.
- En takkupa i zink kräver nästan inget underhåll. Det räcker med att rengöra en gång med några års mellanrum.
Nackdelarna med en takkupa i zink
Det är klokt att ta hänsyn till nedanstående punkter när man väljer en zinkglugg.
- En zinkglucka är dyrare än de andra materialen.
- Det är inte möjligt att välja alla färger, utan endast nyanser av svart och grått. Att måla takkupan är inget alternativ. Det är dock möjligt att lägga till detaljer och på så sätt göra din takkupa till din egen.
Behöver man tillstånd för en takkupa i zink?
Beroende på placeringen och egenskaperna hos takkupan kan den installeras utan tillstånd. När du låter placera en takkupa på husets framsida behöver du vanligtvis ett tillstånd för detta. Detta beror på att kommunen anser att allt som gränsar till allmän mark påverkar den närmaste omgivningen. Om du bestämmer dig för att ha din takkupa placerad på baksidan är detta en annan historia. Om du håller dig till de maximala måtten nedan kan du bygga bakom takkupan utan tillstånd:
- Gauvre med platt tak
- Inte mot offentliga områden
- Höjd: högst 1,75 m
- Botten: mellan 0,5 m och 1 m över takfoten.
- Överst: minst 0,5 m under takfoten.
- Sidor: minst 0,5 m från takplanets sidor.
- Sidor i radhus: minst 0,5 m från vardagsrummets skiljevägg.
Vill du veta säkert om din situation kräver ett tillstånd för takkupor? Gör då tillståndskontrollen på Omgevingsloket.
Tips för att köpa en takkupa i zink
Vill du få en zinkgluggruta installerad? Då är det bra att veta vad du ska tänka på. Läs några användbara tips nedan för att hjälpa dig att göra det bästa valet för din zinkglucka.
Titta på specialistens kvalitetsmärken
Om du väljer en certifierad specialist kan du vara säker på att hans arbete uppfyller strikta kvalitetskrav. Detta gäller även material med kvalitetsmärkning: de har testats och uppfyller strikta villkor. Ett exempel är kvalitetsmärket VMRG. Med detta kvalitetsmärke testas fasadelement med avseende på kvalitet, säkerhet, komfort och hållbarhet.
Fråga efter referenser
Har dina grannar eller andra grannar en takkupa? Om så är fallet, be dem om en referens och fråga om deras erfarenheter under projektet. Till exempel hur specialisten på takkupor arbetade, vilken typ av material som användes, hur finishen såg ut och om mycket avfall lämnades kvar. Du kan också ofta hitta recensioner på internet som ger dig en uppfattning om specialisten.
Satsa på en mängdrabatt
Finns det flera hus i ditt grannskap som saknar takkupor? Då är det intressant att se om dina grannar också är intresserade. Tillsammans med grannhusen kan du till exempel få en stor takkupa installerad. Den totala kostnaden per hushåll blir då lägre.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.