Användningen av asbest som byggnadsmaterial är förbjuden sedan 1993. Har ditt hus byggts före den 1 januari 1994 och du vill renovera eller riva det? Då är du skyldig att låta göra en asbestinventering. Hur fungerar en sådan asbestinventering och vad kostar den? Läs allt om asbestinventering i den här artikeln.
Vad är en asbestinventering?
En asbestinventering är en undersökning av asbest i en byggnad eller ett objekt. Detta innebär att man identifierar de asbestmisstänkta material som finns. Alla fynd redovisas sedan i en asbestinventeringsrapport.
Vad kostar en asbestinventering?
Kostnaden för en asbestinventering beror på vilken typ av undersökning och hur stor din fastighet är. En inventering är möjlig från så lite som 300 euro. Se kostnadsöversikten nedan för den genomsnittliga kostnaden för en asbestinventering.
Typ av asbestinventering | Genomsnittlig kostnad |
---|---|
Inventering av synligt material (tidigare typ A) |
€ 300 – € 500 |
Fullständig inventering (tidigare typ B) |
Från 450 euro |
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.
När ska man låta göra en asbestinventering?
Asbest frigörs när det material som innehåller asbest skadas. Att andas in asbestfibrerna är mycket skadligt för hälsan, till exempel kan det orsaka asbestcancer eller lungcancer. Det är därför ett lagstadgat krav att utföra en asbestinventering för byggnader eller föremål som byggts före den 1 januari 1994 när:
- Du vill bygga om eller underhålla byggnaden;
- Du vill (delvis) riva byggnaden;
- Du vill få asbest borttagen;
- En olycka har inträffat.
Om du ska sälja ditt hus som är byggt före den 1 januari 1994 är du inte skyldig att låta göra en inventering. Köparen kan dock anse att det är viktigt och låta den ingå i köpebrevet. Gör ömsesidiga överenskommelser om vem som är ansvarig för inventeringen och de kostnader som är förknippade med den.
Hur fungerar en asbestinventering?
Om du vill veta säkert om din fastighet innehåller asbest innan du bygger om, renoverar eller river, ska du låta utföra en asbestinventering. Asbestinventeringar får endast utföras av företag som är certifierade för att utföra en asbestinventering på ett säkert sätt. Inventeringen innehåller flera steg.
1. Skrivbordsundersökning.
Först kartläggs byggnadens eller objektets historia. Detta gör företaget till exempel genom att granska dokument som arkitektritningar, gamla byggansökningar och andra relevanta uppgifter. På grundval av detta kan de fastställa var asbestmisstänkta material kan finnas.
Ange dessutom också för företaget vilka planer du har. På grundval av detta kan de bestämma vilken typ av inspektion som ska utföras. Om ni trots allt senare skulle upptäcka att inventeringsföretaget måste komma tillbaka för att inventeringen inte var tillräckligt fullständig för ert syfte, kommer det att kosta er mer. Du kan också låta inventera endast en del av ditt hem, till exempel om du bara vill renovera badrummet.
2. Inspektion på plats
Byggnadsinspektionen utförs av en DIA: sakkunnig asbestinventerare. Det finns två typer av inspektioner:
- Inventering av synligt material (tidigare typ A).
- Fullständig inventering (tidigare typ B).
Under inspektionen undersöks alla rum systematiskt för att hitta asbestmisstänkta material eller föremål. Om något misstänkt material påträffas tar ämnesspecialisten prover.
Vid inventering av synligt material kontrolleras endast synliga områden. Inga (lätta) rivningsarbeten utförs. Vid en fullständig inventering kan specialisten däremot (delvis) riva saker som väggar eller tak för att se vad som finns bakom dem. De kan då också utföra reparationsarbeten om det behövs.
3. Rapportera
Efter inspektionen analyseras de prover som tagits. Alla fynd beskrivs sedan i detalj i asbestinventeringsrapporten. Du kan använda rapporten för att ansöka om nödvändiga tillstånd och få asbestsaneringsarbeten utförda.
Asbestinventeringsrapporten innehåller bland annat all information om de asbesthaltiga material som hittats (om sådana finns), de risker som är förknippade med dem, råd om uppföljningsåtgärder och en kostnadsangivelse för eventuell asbestsanering.
Asbest som hittats vid asbestinventeringen, vad händer nu?
Asbest finns i olika färger. Man skiljer också mellan två typer av struktur:
- Bindande asbest.
- Löst bunden asbest
Bindande asbest
Bunden asbest behöver vanligtvis inte avlägsnas omedelbart. Detta beror på att asbestfibrerna sitter fast i materialet. Så länge materialet är i gott skick och inte har bearbetats utgör det ingen omedelbar fara. Detta beror på att fibrerna frigörs först när materialet skadas. Ett exempel på bunden asbest är asbestcement och asbestwellplattor.
Plan för hantering av asbest
Ibland finns det asbest i en byggnad, men det är inte hälsovådligt. Du behöver då inte låta asbesten avlägsnas. Du ska bara se till att situationen är säker i framtiden. För att göra detta kan du låta upprätta en asbesthanteringsplan med åtgärder som garanterar att byggnaden kan användas utan risk.
Om asbestinventeringen visar att asbesten utgör en risk för din hälsa måste du få asbesten borttagen.
Lösbunden asbest
Med lös asbest, även känd som icke-fastbunden asbest, är hälsoriskerna större. Detta beror på att fibrerna i denna typ av asbest inte är instängda i ett annat material. Fibrerna släpps därför lättare ut i luften, vilket gör det mer sannolikt att du kommer att andas in dem. Löst bunden asbest måste därför avlägsnas. Ett exempel är sprayasbest. Sprayasbest användes tidigare regelbundet som isoleringsmaterial.
Vanliga frågor om inventering av asbest
1. Kan det finnas asbest som inte hittades efter asbestinventeringen?
Detta är absolut möjligt. En inventering kring synligt material (tidigare typ A) tittar endast på direkt observerbar asbest och en rimlig misstanke om asbest på andra platser. Oförutsägbar asbest kan dock hittas var som helst, till exempel i rivningsavfall mellan taken. Tror du att det finns asbest i ditt hem, men att det inte tydligt har framgått av asbestinventeringen? Kontakta i så fall din asbestspecialist.
2. Vilka dokument behöver jag för en asbestinventering?
Du behöver inga särskilda dokument för att genomföra en asbestinventering. Det kan dock vara till hjälp att ge asbestspecialisten byggritningarna på ditt hus så att han vet var asbesten kan finnas.
3. Ingen asbest hittades under min inventering, vad händer nu?
Om ingen asbest hittades under din asbestinventering är det säkert att börja bygga om, renovera eller riva byggnaden. Var bara uppmärksam på eventuella byggnadstillstånd som du kan behöva. Kontrollera därför alltid med kommunen vilka åtgärder du behöver vidta innan du påbörjar renoveringen.
4. Måste asbest avlägsnas?
Du behöver inte ta bort asbest, förutsatt att den inte utgör en risk för din eller dina grannars hälsa. Finns det asbest i din byggnad men du har inte låtit ta bort den? Se då till att du har en asbesthanteringsplan för att förebygga hälsorisker, till exempel asbestcancer.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.