Vill du njuta av din rengjorda fasad under en längre tid? Välj då att impregnera din fasad, även kallad hydrofob behandling. Genom att impregnera ytterväggen säkerställer du att din fasad är motståndskraftig mot växttillväxt samt vatten och smuts. På så sätt håller du din fasad ren längre och minskar risken för skador. Är du nyfiken på kostnaderna och möjligheterna? Läs då vidare.
Hur mycket kostar en impregnering?
I genomsnitt kostar väggimpregnering 7 euro per m². Priset beror på fasadens yta. För ett radhus med en fasad på 60 m² är kostnaden för impregnering cirka 420 euro. Impregnering av ytterväggen kan också kombineras med andra arbeten. Se översikten nedan för de olika alternativen och priserna.
Projekt för rengöring av fasader | Genomsnittligt pris per m² (inkl. moms och arbetskostnader) |
---|---|
Impregnering av fasaden | 7 euro per m² |
Gaveltvätt + impregnering | 12 – 29 euro per m² |
Rengöring av fasaden + byte av fogmassa + impregnering | 22 € – 129 € per m² |
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.
Vad är väggimpregnering?
Impregnering skyddar din fasad mot frost, surt regn och mögel. Man applicerar ett impregneringsmedel som tränger in i teglets porer och bildar ett vattenavvisande skyddande lager. Detta håller din fasad ren längre och ökar dessutom isoleringsvärdet.
Innan man impregnerar fasaden är det mycket viktigt att den är ren. Du kan antingen rengöra fasaden själv eller lägga ut det på en fasadspecialist. Om du lägger ut detta på entreprenad kommer specialisten också att kontrollera fasaden för defekter, till exempel sprickor i tegelstenarna eller skador på fogarna. Om något är skadat kan det åtgärdas genom en fasadrenovering.
Vilka impregneringsprodukter finns det?
Det finns olika medel som kan användas för att impregnera fasaden. De kan delas in i tre typer:
- Vattenbaserade medel
- Lösningsmedelsbaserade produkter
- Krämer
Vattenbaserade produkter
Ett vattenbaserat impregneringsmedel är det vanligaste. Förutom vatten och smuts avvisar det även mossa och alger. Om det skulle uppstå kladd på fönstren eller fönsterkarmarna kan detta enkelt åtgärdas med vatten och skum eller avfettningsmedel. Gör dock detta omedelbart, eftersom det annars blir svårare att ta bort.
Tänk på att vattenbaserade medel endast kan appliceras en gång. När det väl är på kommer det inte längre att tillåta vätskor att passera och därför inget vattenbaserat impregneringsmedel.
Lösningsmedelsbaserade medel
Lösningsmedelsbaserade medel kan, till skillnad från vattenbaserade medel, appliceras inte bara på icke-impregnerade fasader utan även på impregnerade fasader. Om du inte vet om fasaden har impregnerats tidigare kan detta vara ett användbart val. Det här impregneringsmedlet är svårt att städa upp om det blir en röra, så vänta inte utan städa upp det direkt.
Krämer
Krämer används ofta för mindre ytor. Dessa är lätta att applicera med en rulle eller pensel. Krämen är lätt att sprida ut och du behöver inte tejpa något för detta. Tänk på att med större ytor är det ganska mycket arbete att applicera en kräm. I det fallet är det bättre att välja ett sprutbart impregneringsmedel, till exempel vattenbaserat eller lösningsmedelsbaserat.
Kan du impregnera din fasad själv?
Med rätt material är det möjligt att själv impregnera sin fasad. Vi rekommenderar dock att du låter en fackman göra det. Det är viktigt att impregneringsmedlet appliceras jämnt på fasaden, och eftersom impregneringsmedlet är genomskinligt är det ofta svårt att se.
Om du bestämmer dig för att göra det själv kan du följa dessa steg:
- Först och främst ska du ta hänsyn till temperaturen. Om temperaturen är under 5 grader rekommenderas det inte att applicera impregneringsmedel. Detta beror på att impregneringsmedlet inte absorberas lika bra vid lägre temperaturer.
- Kontrollera att fasaden och fogningen är i ordning. Om så inte är fallet ska du först låta reparerafasaden eller fogningen.
- Se till att fasaden är ordentligt rengjord, torr och dammfri.
- Tejpa eller täck alla delar som inte ska impregneras, till exempel fönsterkarmar, dörrar och fönster.
- Börja applicera impregneringsmedlet högst upp på fasaden och arbeta dig nedåt.
- Spraya det i remsor på cirka 1 meter, tills väggen är helt våt.
- Därefter kan täckmaterialet och eventuella fläckar avlägsnas. Låt sedan väggen torka helt och hållet.
Vilka är för- och nackdelarna med väggimpregnering?
Fasadimpregnering erbjuder många olika fördelar som kan hålla i upp till 10 år i genomsnitt. Det finns dock också några nackdelar att ta hänsyn till. Titta på listan nedan för att få en uppfattning om för- och nackdelarna med väggimpregnering.
Fördelar
- Fasaden skyddas mot yttre påverkan som fukt, surt regn och mögel.
- Fasadens livslängd förlängs.
- Fastigheten kommer att öka i värde.
- Fasaden håller sig ren längre.
- Huset blir bättre isolerat.
- I vissa fall är impregneringsmedlet brandsäkert. Detta ökar brandsäkerheten i huset.
Nackdelar
- Före impregneringen måste fasaden vara rengjord och i full funktionsdugligt skick. Om detta inte är fallet kan det medföra extra kostnader.
- En impregnerad fasad kan inte målas igen.
- Efter 10 år måste fasaden impregneras på nytt.
Renoca-tips
När du impregnerar din fasad finns det flera saker att tänka på. Renoca ger några tips som hjälper dig med detta.
Kontrollera din fasad
Innan du impregnerar din fasad ska du kontrollera din vägg. Kontrollera att det inte finns några skador på fasaden eller fogarna. Finns det några? Låt då din fasad renoveras först. Annars kommer impregneringsmedlet inte att kunna tränga in ordentligt i tegelstenarnas porer.
Håll utkikefter kvalitetsmärken
För att vara säker på arbetets kvalitet kan du hålla utkik efter ett antal kvalitetsmärken. Keurmerk Schoon garanterar att specialister med detta kvalitetsmärke gör affärer på ett tillförlitligt sätt och levererar kvalitet . Det finns också kvalitetsmärket BouwGarant. BouwGarant garanterar att specialister med deras kvalitetsmärke är ett bra företag med ett gediget klagomålsförfarande och en stark garantiprodukt.
Begär flera offerter
Begär flera offerter för fasadtvätt för att få en bra uppfattning om priser och möjligheter. Lägg offerterna bredvid varandra och jämför dem på pris, kvalitetsmärken, tidsplan och andra saker som du tycker är viktiga. Välj den bästa och njut av en långvarigt ren fasad.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.