När fukt tränger in i dina ytterväggar gör den stor skada. Det är därför en bra idé att vattentäta dina väggar för att se till att fukt inte tränger in ytterligare i ditt hem. Läs den här artikeln för att ta reda på varför det är viktigt att vattentäta dina väggar och hur och med vad du ska göra det.
Vattentätning av väggar: kostnaden
Att vattentäta din vägg har naturligtvis en kostnad. Det är dock viktigt att göra detta eftersom fukt i ytterväggar mycket snabbt läcker igenom till innerväggarna. Det finns flera sätt att vattentäta din vägg. Till exempel genom att impregnera din vägg, täcka den med vattentät beklädnad och applicera fuktsäker färg. Kostnaderna beror på flera faktorer; vilket material är väggen gjord av till exempel? Har du en tegelvägg eller en betongvägg och hur många kvadratmeter rör det sig om? I tabellen nedan hittar du de genomsnittliga kostnaderna för att fuktskydda väggar.
Metod | Genomsnittlig kostnad |
---|---|
Impregnering | 10-15 euro per m² |
Vattentät beklädnad | Från 35 euro per m² |
Fuktsäker färg | Från 30-€45 per m² |
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få kostnadsfria offerter.
Orsaker och konsekvenser av fuktiga väggar
Fuktproblem är mycket irriterande eftersom de har obehagliga konsekvenser. Väggar med fuktskador har till exempel stor sannolikhet att spricka när det fryser. Dessa sprickor gör det ännu lättare för fukt att tränga in längre inåt. Fukt i väggen förvandlas då till inträngande fukt och börjar uttrycka sig även inuti. Fukt i huset orsakar snabbt hälsoproblem som uppblossande allergier och det förvärrar astma och reumatism, vilket främst beror på att fukt ofta orsakar mögel i huset.
Förutom märkbara effekter på hälsan är bruna fläckar på väggarna förstås inte heller någon vacker syn. Detta gör också att du måste måla både inner- och ytterväggar. Därför är det mycket viktigt att vattentäta din vägg. Fuktskador (penetrerande fukt) beror ofta främst på dåliga skarvar i en stenmur eller åldrande stenlister. Trä bör också vattentätas, eftersom vatten fortfarande kan tränga in genom små luckor eller sprickor. Stigande fukt har andra orsaker och kräver därför andra bekämpningstekniker.
Metoder för att vattentäta en vägg
Det finns flera metoder för att vattentäta dina väggar. Alla tre metoderna kan tillämpas på nästan alla typer av väggar. Läs rubrikerna nedan för mer information.
Impregnering
Vid väggimpregnering sprutar fuktspecialisten in impregneringsmedel i ytterväggen med hög hastighet, vilket gör väggen vattenavvisande och väderbeständig. Av denna anledning kallas tekniken också för hydrofobisering. Produkten bildar ett genomskinligt skikt på fasaden, vilket gör väggen motståndskraftig mot nästan alla väderförhållanden. Att impregnera din fasad är det snabbaste sättet att bekämpa fukt.
Vattentät fasadbeklädnad
När du väljer vattentät fasadbeklädnad för att göra din vägg vattentät ger du också ditt hus ett nytt utseende och hjälper till att isolera det. Detta gör det också betydligt dyrare än att impregnera din yttervägg. Det finns flera alternativ för att putsa din yttervägg, till exempel stenlister, kalei eller crepi. En fuktspecialist hjälper dig att välja vad som passar bäst för ditt hus. Den här metoden rekommenderas definitivt om du har gamla stenväggar, eftersom det finns en stor chans att fuktproblemet återkommer om du inte fyller sprickorna med nytt material.
Fuktsäker färg
Om du lider av stigande fukt är det ett bra alternativ att måla din yttervägg med fuktskyddande färg. Precis som fasadbeklädnad ger fuktskyddande färg ditt hus ett nytt utseende. Fuktsäker färg finns i många olika färger, ofta bitumenfärg. Du bör dock först låta rengöra din fasad för att få ett bra resultat, vilket vanligtvis kostar 5-15 euro per m². Du behöver ungefär två lager av den fuktsäkra färgen och det är viktigt att detta görs mycket noggrant för att få bästa resultat. Om du vill lägga ut detta på entreprenad får du väggmålningspriser på köpet. Alla väggar lämpar sig för detta alternativ, från tegelväggar till putsade väggar, även om väggen kan vara för fuktig; fuktspecialisten mäter detta med en fuktmätare.
Behöver du ett tillstånd?
Vill du vattentäta din vägg med hjälp av väggbeklädnad eller fuktsäker färg? Kontrollera då först med din kommun om du behöver tillstånd för detta. Att måla en yttervägg är i de flesta fall tillståndsfritt, men det varierar per kommun. Att klä om din fasad kräver tillstånd i fler fall.
Enligt förordningen om miljölagstiftning behövs inget tillstånd när du utför småarbeten på en byggnad så länge som:
- Den bärande konstruktionen ändras inte.
- Byggnadsvolymen/byggnadsytan inte ökar.
- brandutrymmena inte förändras.
Om du uppfyller dessa krav och ditt hus inte är upptaget på världsarvslistan kan du i princip fritt bekläda dina ytterväggar. För att vara säker på att du inte får några problem med beklädnaden är det dock alltid en bra idé att kontrollera om det verkligen kommer att bli några problem. Detta beror på att din kommuns byggnadsstandardkommitté har rätt att agera om du överskrider deras policy för byggnadsstandarder, och detta varierar från kommun till kommun.
Spartips för fuktkontroll
Att få din vägg vattentätad är ett dyrt projekt. Därför vill du antagligen spara kostnader där det är möjligt. Läs några spartips nedan.
Var uppmärksam på vad som ingår i priset
Specialister tar ofta ut avgifter för kallelser och kräver extra material. En målare behöver till exempel ofta ställningar, som inte alltid ingår i priset. Kontrollera också om momsen redan ingår i priset eller om den läggs till. Diskutera de totala kostnaderna i god tid innan du anlitar ett företag, så att du inte ställs inför oväntade kostnader.
Kombinera projekt
Finns det flera ställen i ditt hus där du lider av fuktskador och det kan åtgärdas med samma metod? Se då till att kombinera dessa jobb i din offertförfrågan. Då behöver specialisten inte komma två gånger och du sparar mycket pengar. Diskutera också dina planer med dina grannar; för stora jobb är det ofta möjligt att komma överens om en mängdrabatt.
Hjälp oss
Se till att du har gjort så många förberedelser som möjligt innan fuktspecialisten kommer. Se till att fuktplatserna är lättillgängliga och täck över eventuella (trädgårds)möbler. Fråga i förväg om det finns några frågor där du kan hjälpa till. På så sätt betalar du egentligen bara för hans eller hennes expertis och slösar inte tid på saker som du lätt kunde ha gjort själv.
Vintermålare
Om du har bestämt dig för att vattentäta väggen med hjälp av fuktskyddande färg bör du överväga att låta göra detta på vintern. På vintern har målarna ofta färre jobb så de ger rabatter snabbare. Detta kan spara 10 till 20 procent i den totala kostnaden.
Hitta den bästa specialisten för ditt projekt och få gratis offerter.